Vänligen ge en gåva nu

Nyhetsarkiv

Nyheter

Handlingar inför vårt årsmöte den 18 mars

mars 7, 2018

Nedan kan ni ta del av våra handlingar inför kommande årsmöte den 18 Mars Kallelse Årsredovisning Verksamhetsplan med budget 2018…

Bästa Rotarianer och Alla Supportrar

januari 26, 2018

Nedan är en bild på första i vårt informationsbrev som kan laddas ner här eftersom texten kan vara svår att…

Många uppoffringar i Syrien

januari 26, 2018

Nedan är en bild på sidan två i vårt informationsbrev som kan laddas ner här eftersom texten kan vara svår…

Svenska Nyheter

En Nordisk utbildning för ShelterBox volontärer har nu etablerats

september 21, 2016

Stellan, Rotarian från Lomma-Bjärred RK sammanfattade helgens intryck med orden: ”Seminariet gav mig på ett påtagligt och pedagogisk sätt värdefull…

Hultsfredsdagen en lyckad satsning

juli 4, 2016

Hultsfredsdagen i maj brukar firas med torgmarknad, uppvisningar, ponnyridning, talangjakt och annat roligt för barn och vuxna. Många föreningar tar…

ShelterBox fick plats då Åhus familjer ”gick för vatten”

juni 15, 2016

Söndagen den 29 maj (Mors Dag) genomförde Åhus RK tillsammans med Kristianstad-Åhus RK sin stora familjedag på temat ”Vi går…

Vår SRT-medlem Björns ord från Bangladesh samt info om genomförda och pågående insatser

oktober 10, 2017

Vår ShelterBox Respons Team volontär Björn är på insatsresa till Bangladesh. Han befinner sig just nu i Rangpur som ligger Norra  Bangladesh och nedan kan ni läsa hans lilla sammanfattning om läget där.

”Om vi börjar med Rohingya-krisen i södra delen så är kris bara förnamnet.

Över 500 000 flyktingar har kommit in över gränsen nu och man verkar inte ha full koll på läget. Flyktingarna skapar egna läger lite överallt (och det är inga små läger heller utan 20 000-30 000 människor kan vara på en plats), många läger växer upp på kullarna, man tar ner all skog för att få skydd och kunna laga mat. Det medför att marken snabbt eroderar när det regnar och rasrisken är överhängande. Det finns så klart heller inte tillgång till säker ”WASH”. (vatten, latriner osv) i dessa läger.

Det kommer också rapporter att flyktingarna används för smuggling av droger. Premiärministern har sagt till militär och polis att inte reagera på provokationer från Burmas militär så det finns en risk på den fronten också.

Nu planerar man att göra ett jätteläger för 800 000 flyktingar, man har avsatt 3000 ”acres” (ngn annan får räkna ut hur mkt det är) till detta. Man kan ju bara ana vilken logistisk utmaning det här är.

Ska också sägas att av alla dessa flyktingar är bara 67 000 registrerade.

Shelterbox planerar just nu sända in hjälp i form av shelterkits, filtar och solcellslampor men som vanligt är logistiken besvärlig och det är mkt som ska klaffa innan hjälpen kan komma in.

Vad gäller min del av världen, översvämningar Norra Bangladesh jobbar vi med lokala Röda korset.  Vi har våra kriterier, Röda korset sina och sen finns det riktlinjer från det lokala shelter cluster (samarbetsorgan för skydd) som också finns här.

Vi ska också leta reda på någonstans att lagra hjälpen häruppe, vilket kan bli en utmaning….

Så om allt rullar på hoppas vi kunna hjälpa 3000 familjer med Shelterkit, filtar, solcell-lampor och myggnät inom 7-14 dagar.”

Tack för detta och din fina insats Björn! Här följer mer information om vår verksamhet som genomförts under september samt om vad som händer just.

SYRIEN – Konflikt

Syrien

Sedan början av 2017 har ShelterBox hjälpt mer än 8 000 hushåll som har tvingats fly på grund av konflikter i Syrien. Vi tillhandahåller utrustning för boende och andra väsentliga hjälpmedel. Hjälpen innehåller en blandning av tält, ShelterKits, filtar, köksuppsättningar, kläder och madrasser. Under september levererades totalt 1027 tält, 74 ShelterKits och 533 anpassade hjälppaket vilka fördelade över hela landet. Totalt fick 1036 hushåll välkommet stöd. En ny försändelse är på väg vilken består av SkolBoxar som innehåller skolpåsar, kritor, pennor, krittavlor, färg och många andra saker till barn som de använder vid sin skolgång. Förutom detta innehåller paketet träskedar och manuellt laddningsbara radioapparater. ShelterBox fortsätter att planera och förbereda kommande distributioner vilka anpassas inför kommande vinter.

IRAK –  Konflikt

Irak

ShelterBox har hjälp familjer i Irak sedan 2013. År av Islamiska Statens (IS) styre har lämnat Iraks samhällen i spillror. Det finns fortfarande 11 miljoner människor som behöver brådskande humanitärt bistånd, där många förväntas tvingas på flykt från sina hem när de militära offensiverna fortsätter. Totalt har ShelterBox hittills kunnat stödja mer än 3000 familjer i Irak. Under september distribuerades 114 grundläggande nödhjälpskit som kan användas för att bygga nya hem eller reparera befintliga hus, samt 36 hjälppaket som innehållar madrasser, presenning, lakan, sollampor, silvertejp, torkdukar, och annan väsentlig materiel. Vidare distribuerade också 196 skräddarsydda hjälppaket som kan användas till hus och andra utrymmen för att göra dem varma, bekväma och beboeliga. Totalt bistods 342 hushåll under september. Nu när vintern närmar sig, är ShelterBox ambition att leverera fotogenkaminer som ger värme och komfort till 1000 familjer.

KAMERUN – Lake Chad Basin krisen

Kamerun

Vår insats i Kamerun utgör en del av Lake Chad Basin-krisen. ShelterBox har arbetat i landet sedan 2015 och stöttar människor som flyr från den konflikt som terrorgruppen Boko Haram orsakar. Vi gör det med hjälp av IEDA Relief i Kamerun och har hittills fokuserat på flyktinglägret Minawao och och de internflyktingar som finns strax utanför lägret. I september distribuerades 73 av våra egna familjetält i området. Fördelning av våra tält förväntas fortsätta i oktober, men hjälpen kommer även att omfatta andra väsentlig anpassad materiel som bland annat består av hygienpaket.

NIGER –  Lake Chad Basin krisen

Niger

De senaste Boko Haram-attackerna i Kablewa-lägret har lett till en massiv befolkningsrörelse i Niger. Lägret, som beboddes av 16 000 personer, har nu blivit upplöst. Med regnperioden på väg är dessa människor i desperat behov av skydd. ShelterBox samarbetar med Plan International för att ge katastrofhjälp till dem utan skydd. Projektet delas upp i två faser och inriktar sig på 896 hushåll med en plan att distribuera presenningar och andra väsentliga hjälpmedel. I september tecknade vi ett samförståndsavtal med Plan International och fördelningen till 448 hushåll har startat och pågår.

NEPAL – Översvämning

Nepal

Monsunsäsongen orsakade den värsta nederbörden på 15 år i Nepal. Tidiga rapporter uppskattade att 90 000 människor hade tvingats lämna sina hem på grund av översvämningar. Vi hade tidigt ett insatsteam på plats i Nepal som arbetade extremt hårt i september för att identifiera olika sätt att hjälpa de drabbade familjerna. Tyvärr, på grund av byråkrati och nya förseningar som orsakas av kommande val och nationella helgdagar, tvingades vi ta ett beslut om att inte distribuera i Nepal vid denna tidpunkt. ShelterBox kommer att hålla kontakten med partner i Nepal för att se om möjligheter uppstår under de kommande månaderna.

BANGLADESH – Översvämning

Bangladesh

Kraftiga regn har orsakat omfattande översvämningar i Bangladesh, särskilt i dess norra och centrala regioner. Det beräknas att mer än en halv miljon hushåll skadades under översvämningarna varav över 70 000 är helt förstörda. Våra insatsteam har arbetat nära det lokala Röda Korset och Rotary för att identifiera behov och brister.  Distributionsplaner har tagits fram och lagerlokaler har anskaffats för den inkommande materielen. Leveranserna till ca 3000 hushåll förväntas kunna påbörjas i mitten av oktober, men konkreta volymer och datum kan ännu inte bekräftas.

BANGLADESH – Rohingya Konflikten

Bangladesh_Roh

Mer än 500 000 Rohingyas bosätter sig nu i provisoriska och spontant bildade läger vid Coxs Bazar i Bangladesh. Många av dem ser hur deras hem brinner på andra sidan gränsen i Myanmar. Våra team är på plats sedan i september och har i nära samarbete med lokala partners kämpat med att identifiera det bästa sättet att hjälpa de som har tvingats fly från sina hem. Det är en extremt komplex situation med många parter och viljor så det har varit och är mycket utmanade att kunna klargöra de behov och möjligheter där ShelterBox-hjälp passar in och kan genomföras.

USA – Hurricane Harvey

Usa

I slutet av augusti slog orkanen Harvey till mot Houston, Texas och ödelade extremt mycket i sin väg. Många hem översvämmade och tusentals människor sökte akut skydd från vind och regn. ShelterBox var snabba på att agera och skickade omedelbart en försändelse av midi-tält till USA med syfte att skapa förutsättning för familjer att kunna ha ett privatliv i evakueringscentrat. Totalt distribuerades 52 s.k midi-tält i september.

SOMALILAND – Torka

Somali

Somaliland har två regniga årstider, april-juni och oktober-november. Regnsäsongen i år var under genomsnittet. Detta har orsakat allvarlig torka vilket har lett till att 766 000 personer har tvingats på flykt sedan november 2016. Spannmålsskörden är 40-50% lägre än genomsnittet vilket sannolikt medför ökande priserna i augusti. Torkan förväntas fortsätta till oktober då nästa regnsäsong normalt börjar. ShelterBox har levererat 441 anpassade Boxar (tälten har bytts ut mot presenningar) i samverkan med Action Aid till de hårdast drabbade nomaderna. Ett samarbetsavtal är tecknat med Handicap International med målet att bistå 4000 hushåll som drabbas hårt av torkan.

KARIBIEN – Orkanerna Harvey och Maria

Karibien

Orkanen Irma passerade Karibien onsdagen den 6 september. Detta var en kategorifem orkan med genomsnittliga vindhastigheter på när 300 km/h, vilken påverkade; Antigua och Barbuda, Anguilla, Bahamas, Brittiska Jungfruöarna (BVI), Kuba, St Barthélemy, St Martin, Jungfruöarna, Puerto Rico, Dominikanska republiken, Haiti, Amerikanska Jungfruöarna och Turkar och Caicos. Ett sändes omedelbart till Panama där 500 ShelterKits var lagrade vilka då kunde skickas ut till de hårdast drabbade öarna före våra insatsteam kunde ta sig dit. Vi har fyra team på plats som täcker Antigua och Barbuda, Dominica, Dominikanska republiken och Brittiska Jungfruöarna, med huvudbas i Antigua. 250 familje-tält har anlänt till Antigua, och 500 ShelterKIts är på väg till Dominikanska republiken. Identifiering av familjer i Antigua och Barbuda har genomförts vilka nu kommer att få 300 ShelterKits. Tält skickas också till Barbuda för att skapa boende för de arbetare som gör saneringsarbete innan befolkningen återvänder.
Totalt bedömer vi att vi kommer att kunna bistå över 2500 familjer.