Vänligen ge en gåva nu

Nyhetsarkiv

Nyheter

Bästa Rotarianer och Alla Supportrar

januari 26, 2018

Nedan är en bild på första i vårt informationsbrev som kan laddas ner här eftersom texten kan vara svår att…

Många uppoffringar i Syrien

januari 26, 2018

Nedan är en bild på sidan två i vårt informationsbrev som kan laddas ner här eftersom texten kan vara svår…

Kategori 5 orkaner

januari 26, 2018

Nedan är en bild på sidan tre i vårt informationsbrev som kan laddas ner här eftersom texten kan vara svår…

Svenska Nyheter

En Nordisk utbildning för ShelterBox volontärer har nu etablerats

september 21, 2016

Stellan, Rotarian från Lomma-Bjärred RK sammanfattade helgens intryck med orden: ”Seminariet gav mig på ett påtagligt och pedagogisk sätt värdefull…

Hultsfredsdagen en lyckad satsning

juli 4, 2016

Hultsfredsdagen i maj brukar firas med torgmarknad, uppvisningar, ponnyridning, talangjakt och annat roligt för barn och vuxna. Många föreningar tar…

ShelterBox fick plats då Åhus familjer ”gick för vatten”

juni 15, 2016

Söndagen den 29 maj (Mors Dag) genomförde Åhus RK tillsammans med Kristianstad-Åhus RK sin stora familjedag på temat ”Vi går…

Hårt tryck på insatsorganisationen- på plats i åtta länder över hela världen!

april 28, 2017

Pågående insatser i Peru, Colombia, Irak, Syrien, Moçambique, Somaliland, Niger och Kamerun är precis vad vår nuvarande insatsorganisation mäktar med. Det smärtar givetvis att konstatera att vi just nu inte har kapacitet att hjälpa de drabbade familjerna som vi vet lider svårt i Centralafrikanska republiken, Uganda (flyktingar från Sydsudan) och i Yemen.

Nedan framgår korta beskrivningar av pågående insatser. Bland annat från Colombia där vi levererar 400 kompletta Boxar i nära samarbete med myndigheterna och från Somaliland där vi hjälper 500 av de utsatta nomaderna som drabbats så hårt torkan.

SomalilandBefintligt skydd i Somaliland som våra volotärer sett och som faktiskt har byggts med delar från ett gammalt ShelterBoxtält som levererats tidigare

Colombia

Den 2 april översvämmades området i och omkring staden Mocoa som ligger i Colombias sydvästra del.  Vattenmassor fyllda med lera och stenar som begravde hela stadsdelar och tvingade invånare att fly från sina hem. Över 300 personer dödades och många hundratals skadades.

Vårt team var snabbt på plats och just nu pågår distribution av 400 kompletta Boxar till de mest utsatta familjerna.

Bild1

Peru

I Peru har det under en längre period regnat mycket mer än normal vilket har orsakat översvämningar och jordskred i 24 av Perus 25 regioner. Över 99 000 människor har drabbats av förluster och över 600 000 personer påverkas allvarligt. 12 regioner har förklarat ett nödläge varav Piura och Lambayeque i nordväst, och Ica och Arequipa i sydväst tillhör de mest drabbade.

Vi har ett team på bestående av fyra volontärer på plats som har arbetat över stora ytor med att bedöma behoven, identifiera de mest sårabara, skapa samarbeten och logistiska förutsättningar. Leveranser pågår nu av 1000 hjälppaket bestående av ett komplett ShelterKit och en MiniBox som bl.a. innehåller myggnät, solcellslampor, golvmattor och vattendunkar. Dessutom levererars ytterligare 1000 myggnät.

Moçambique

Orkanen Dineo slog den 15 februari till hårt mot den kustnära provinsen Inhambane i södra Moçambique. Kraftiga skyfall och vindstyrkor på över 160 km/t förstörde mängder av hus och sammanlagt förlorade över 100 000 människor sina hem.

De drabbade familjerna har trots allt uppvisat en relativt god förmåga till återhämtning. Men i ett antal byar har våra team identifierat resurssvaga hushåll som har mycket stor nytta av att få vårt stöd (se bild). I Moçambique får 1000 familjer varsitt Shelterkit och utbildning i hur man använder det på bästa sätt. Dessutom delas det ut 2000 myggnät.

MozambuiceEn av identifierade familjer som får stor nytta av vårt hjälppaket

Somaliland

Somaliland har en befolkning på 3 miljoner varav 1,5 miljoner är nomader. Nomaderna är beroende av sin boskap. På grund av torkan har över 70% av boskapen dukat under i många områden. Detta har lett till höga internflyktingströmmar. Det som komplicerar saken ytterligare är att män och äldre manliga barn lämnade sina familjer med djuren för att hitta betesmarker vilket fick till följd att kvinnorna och barnen blev kvar själva och fick klara av sitt hushåll på egen hand.

Vårt team har nu förberett leverans av hjälp till 500 utav de mest utsatta flyktingfamiljerna.

Syrien

Det har nu gått sex år sedan konflikten bröt ut. Sedan 2011 har 6,6 miljoner människor fördrivits inom Syrien, ytterligare 4,8 miljoner syriska flyktingar är nu bosatta i grannländerna. Rebellerna har förlorat 90% av sitt erövrade territorium i och med att den syriska regeringen har återtaget viktiga områden. Vi har över åren sammanlagt stöttat många tusentals familjer och hushåll med hjälp av våra verkställande partners som är Hand i hand for Syria (HIHS) och ReliefAid.

ReliefAid har nyligen fördelat och levererat 1 400 skräddarsydda hjälppaket till människor som har blivit förskjutna inom Syrien men också till flyktingar från Irak som har flytt till områden inne i Syrien. Dessa paket innehöll vinteranpassade föremål som kvalitativa termiska filtar och barnkläder. Nu pågår planering av nästa försändelse som fokuserar på sommarförhållanden med höga temperaturer.

Hand i hand för Syrien (HIHS) har nyligen tillhandahållit tält för användning som skolrum. Nu är denna organisation förberedd för att kunna stödja en stor tillströmning av flyktingar som eventuellt måste lämna sina hem på grund av strider i olika städer.

Irak – Mosuloffensiven

Mosul är den näst största staden i Irak och utgör ”huvudstad” för de IS-kontrollerade områdena i norra Irak. En lyckad återtagning av staden skulle innebära en enorm förlust för terrororganisationen. Striden är den största militära operationen i landet sedan ”USA- alliansen” drog tillbaka sina styrkor 2011. Redan innan offensiven startade mot terrorgruppen IS i höstas, fanns det miljontals internflyktingar i Irak. Under offensiven, som fortfarande pågår, har ytterligare mängder av människor tvingats på flykt. Under föreberedelsearbetet valde vi att fokusera på att kunna ge stöd till familjer som inte kunde ta sig till de läger som regeringen, UNHCR och några andra hjälporganisationer organiserade och driver. Tidigare erfarenheter hade visat att många av flyktingarna inte kommer fram till sådana läger.

Vi har kunnat verifiera materiel som mottagen av tusentals familjer. Hjälpen består av våra tält och/eller lokalt upphandlade och anpassade skydds paket som kan innehålla: Gasspisar, presenningar, skyddsplast, madrasser, filtar, vattenbehållare, solcells USB lampor, golvmattor, rep, silvertejp, hammare, betongspik och barnkläder.

Våra partners ACTED, People In Need och BRHA​ verksamhet pågår med god insyn och påverkan från vår insatsorganisation i Truro/England

Kamerun och Niger – ​Lake Chad Basin Crisis​

Miljontals människor drabbas av Boko Haram-konflikten i detta område. FN anmäler att 10.7 miljoner människor är i behov av att få Humanitärt stöd. Vi har under lång tid tillhandahållit tusentals kompletta Boxar, tält- och anpassade materielpaket till utsatta familjer och hushåll i Niger och Kamerun. Vi fortsätter vårt arbete tillsammans med IOM, Plan International, IEDA Relief in Camerun och International Cooperation Action for Humanitarian & Development Assistance (ICAHD)

CamerunVolunteers and IEDA Relief staff set up ShelterBox tents in Minawao camp in far northern Cameroon.