Vänligen ge en gåva nu

Nyhetsarkiv

Nyheter

Bästa Rotarianer och Alla Supportrar

januari 26, 2018

Nedan är en bild på första i vårt informationsbrev som kan laddas ner här eftersom texten kan vara svår att…

Många uppoffringar i Syrien

januari 26, 2018

Nedan är en bild på sidan två i vårt informationsbrev som kan laddas ner här eftersom texten kan vara svår…

Kategori 5 orkaner

januari 26, 2018

Nedan är en bild på sidan tre i vårt informationsbrev som kan laddas ner här eftersom texten kan vara svår…

Svenska Nyheter

En Nordisk utbildning för ShelterBox volontärer har nu etablerats

september 21, 2016

Stellan, Rotarian från Lomma-Bjärred RK sammanfattade helgens intryck med orden: ”Seminariet gav mig på ett påtagligt och pedagogisk sätt värdefull…

Hultsfredsdagen en lyckad satsning

juli 4, 2016

Hultsfredsdagen i maj brukar firas med torgmarknad, uppvisningar, ponnyridning, talangjakt och annat roligt för barn och vuxna. Många föreningar tar…

ShelterBox fick plats då Åhus familjer ”gick för vatten”

juni 15, 2016

Söndagen den 29 maj (Mors Dag) genomförde Åhus RK tillsammans med Kristianstad-Åhus RK sin stora familjedag på temat ”Vi går…

Haiti. Vår hjälp till tusentals, Haitiernas ”konbit” beskrivs med en kvinnas inspirerande berättelse

november 17, 2016

Trots att personal från Haitis räddningstjänst gick ut på gatorna för att varna folk, var många på Haitis södra halvö omedvetna om det stora hotet från orkanen Matthew. Detta ledde till den största förlusten av liv som en Atlantisk orkan orsakat på över elva år. Det har nu gått över en månad sedan vår första hjälparbetare anlände och ShelterBox insatsteam är fortfarande där. I sitt arbete med att hjälpa det hårt prövade Haitiska folket, träffade de en inspirerande kvinna som öppnade sitt hotell för hundratals människor som flydde från den katastrofala stormen.

haiti_3

Orkanen Matthew skapade en omfattande förstörelse och förlust av liv under sin färd över Atlanten och Karibien. Över 1600 dödsfall har tillskrivits stormen som därmed är den dödligaste Atlantiska orkanen på över 10 år.

Så snart flygplatserna öppnades igen efter orkanen, landade ett ShelterBox Response Team på Haiti. Ett antal av volontärerna hade med sig erfarenheter från den förödande jordbävningen 2010. Teamets första geografiska fokus var svåråtkomliga områden kring Port-a-Piment och Chardonnieres, med Les Cayes som hamn för vår materiel som kom sjövägen.

Insatsteamet prioriterar för närvarande fördelningen av tusentals Shelterkit’s, som gör det möjligt för hushåll att reparera sina skadade hem och göra dem väderbeständiga. Våra ShelterBox tält visade sig vara mycket efterfrågade och lämpliga för sjukvården. Många patienter har därmed fått skydd och integritet på ett sätt som de annars inte skulle ha fått i anslutning till hårt överbelastade sjukvårdsinrättningar.

Lokala Rotarykontakter har hjälpt till att leverera solcells lampor till familjer som förlorat elförsörjningen tillsammans med myggnät och vattenfilter. Detta skyddar mot Malaria och Kolera och andra insekts- och vattenburna sjukdomar. Den livsfarliga Koleran som etablerades i landet efter skalvet 2010, blommade upp inom dagar efter orkanen.

ShelterBox samarbetar med Handicap International och hjälporganisationen 410 Bridge för att identifiera och ge hjälp till hushåll i områden som har stort behov att få hjälp med skydd.

I Många städer har en hög andel av byggnader och infrastruktur förstörts och skadats.  Men till skillnad mot jordbävningen 2010 kan den Haitiska regeringen nu samordna arbetet med att rensa, reparera och bygga upp samhällen igen. Specifika uppgifter kan därmed fördelas till olika grupper och biståndsorganisationer vilket gagnar nödhjälpen till de utsatta.

”Konbit”

Våra fältarbetare har berörts av den kraft och medkänsla som Haitis befolkning visar och den stolthet som finns i att hjälpa varandra. Teamet delar här med sig historien om Madame Mimose Felix som förkroppsligar en tydlig anda av självhjälp – ”Haitier hjälper Haitier” – vilket kallas ”konbit” lokalt.

De mötte Mimose när de använde Les Cayes som nav för vår lagring och leverans av materiel till de värst drabbade områdena.

Madame Mimose berättelse:

I den mörka natten den 4 oktober hörde Madame Mimose Felix, ägare till Villa Mimosa hotell i Torbeck, Haiti, ljudet av människor som sprang. Hon säger, ”Stormen blev verkligen illa runt kl 04:00 på morgonen. Men jag hade lämnat instruktioner om att hotellets säkerhetsgrindar skulle lämnas öppna, så att människor kunde komma hit om de behövde. ”

”Jag tittade ut genom mitt fönster, och jag såg att alla sprang. Kvinnor med barn, gravida kvinnor. Allihopa sprang! ”

Mimose Felix gav husrum för över 300 personer i sitt hotell dagarna efter orkanen. Hon fortsatte under veckorna som följde efter Matthew passage, att hjälpa sina medmänniskor genom att donera mat.

Detta möjliggjordes mycket tack vare hennes egen lokala ideella organisation Groupe d’Action pour l’Habilitering Economique et sociale de la Famille haitienne (GRAFHES). Denna anmärkningsvärda grupp av sociala företag hjälper många Haitier. Man förbättrar levnadsförhållandena i jordbruksområden och ger exempelvis 13 000 studenter varma måltider under hela året. De har också etablerat tio programgrupper för kvinnor som producerar jordnötssmör och kassava för försäljning till skolans måltider.

Därför är det inte konstigt att varmhjärtade Madame Mimose öppnade sina portar för alla när orkanen slog till mot Haiti. Hon förkroppsligar ”konbit” vilket hjälper detta karibiska land att överleva varje bakslag som naturkatastrofer för med sig. Konbit växte fram ur den gemenskap som det mödosamma jordbruket skapade, en anda som har spridits vidare. Haitier arbetar tillsammans och hjälper varandra i svåra tider mot ett gemensamt mål att förbättra allas liv.

Mimose är en före detta minister för jordbruksekonomin. När hennes mor, systrar och bröder lämnade landet för femtio år sedan för att börja ett nytt liv i USA, stannade hon kvar med sin far eftersom hon brinner för Haiti.

Byn Torbeck, där Mimose driver sitt hotell, ligger strax utanför Les Cayes. Områden väster om detta ställe var bland de som drabbades värst av Matthew s orkanvindar på 230 km/t. Det är en vindhastighet du kan inte stå upp i, där tak flyger iväg, murverk kollapsar och där fordonen välter.

ShelterBox s Response Team har baserats i Les Cayes och Port-au-Prince. De söker efter bästa sätt att hjälpa Haitis befolkning att återhämta sig, återuppbygga, och få ny energi. Vid många katastrofer ShelterBox arbetar med partners både globala och lokala. 410 Bridge är en lokal organisation som bygger hållbara samhällen på Haiti. Les Cayes Rotary Club är också en mycket viktig partner i arbetet med att identifiera vilken typ av stöd som behövs och var det gör mest nytta. Rotary är en sedan länge etablerad och värdefull allians liksom den vi har med den internationella humanitära organisationen Handicap International. Detta stärker vår förmåga att göra gott på plats.

ShelterBox teammedlem Andre Bloemink säger: ”Jag har verkligen blivit uppmuntrad av den samordning som sker mellan myndigheter och den aktiva roll som de olika departementen tar. Det finns en stor vilja att säkerställa att ingen lämnas utan stöd. ” ”Den övergripande hjälpinsatsen är också väldigt fokuserad på återhämtning, till skillnad mot att enbart lindra de akuta behoven. I detta sammanhang är våra Shelter Kits mycket lämpliga. Det finns en ambition om arbeta med återhämtning på lång sikt och se till att eventuella oönskade effekter av kortsiktig nödhjälp identifieras och motverkas. ” ”Allt detta tar mycket kraft och är tröttsamt, men jag känner mig uppmuntrad av det engagemang som våra partners och våra kollegor från andra hjälporganisationer visar.”

Lokala experter säger att denna orkan kan ha skapat värre långsiktiga effekter på vegetation, boskap och vilda djur än vad jordbävningen gjorde 2010 och Orkanen Hazel gjorde på 1950-talet.

I en osäker framtid, vilken utan tvivel kommer att innehålla fler orkaner och stormar på Haiti, är en sak säker – Matthew kommer aldrig tillbaka. Matthew, kommer nu efter att ha krävt över 1600 liv, att förpassas till historien i samma sällskap som Haiyan (Filippinerna 2013), Sandy (USA 2012), Katrina (USA, 2005) och Tracy (Darwin, 1974)