Vänligen ge en gåva nu

Nyhetsarkiv

Nyheter

Var tredje minut får en människa vår hjälp !

december 13, 2017

Vår årsprognos pekar mot att vi tillsammans under 2017 kommer att kunna bistå ca 32 000 hushåll vilket är ca 160 000…

Årets Julgåva – Så här enkelt kan du rädda liv, lindra lidandet och GÖRA SKILLNAD

oktober 31, 2017

Vårt upprop: Så här enkelt kan du rädda liv, lindra lidandet och GÖRA SKILLNAD – Ladda ner uppropet  Årets Julgåva…

Vår SRT-medlem Björns ord från Bangladesh samt info om genomförda och pågående insatser

oktober 10, 2017

Vår ShelterBox Respons Team volontär Björn är på insatsresa till Bangladesh. Han befinner sig just nu i Rangpur som ligger Norra …

Svenska Nyheter

En Nordisk utbildning för ShelterBox volontärer har nu etablerats

september 21, 2016

Stellan, Rotarian från Lomma-Bjärred RK sammanfattade helgens intryck med orden: ”Seminariet gav mig på ett påtagligt och pedagogisk sätt värdefull…

Hultsfredsdagen en lyckad satsning

juli 4, 2016

Hultsfredsdagen i maj brukar firas med torgmarknad, uppvisningar, ponnyridning, talangjakt och annat roligt för barn och vuxna. Många föreningar tar…

ShelterBox fick plats då Åhus familjer ”gick för vatten”

juni 15, 2016

Söndagen den 29 maj (Mors Dag) genomförde Åhus RK tillsammans med Kristianstad-Åhus RK sin stora familjedag på temat ”Vi går…

Finns det någon väg ut från det krigshärjade Mosul? Hur desperat måste man vara för att välja att fly över gränsen in till Syrien ?!

december 19, 2016

Syrien verkar ju vara raka motsatsen till säkerhet och fristad. Men otroligt nog är familjer på flykt från Mosul så desperata att de söker sig till flyktingläger inne i Syrien.

Mosul i Irak är en hemstad för över en miljon civila som nu är utsatta för den intensiv kamp som pågår för att Iraks myndigheter i en allians skall kunna återta ett stort IS fäste i landet.

mosul_syria_1

Hittills har över 80 000 civila lyckats fly från Mosul och dess närliggande områden. FN förbereder sig för ett värsta scenario där mer än en miljon människor kan tvingats lämna sina hem. Många barn och deras familjer i Mosul står inför en fasansfull situation. Inte bara för att de riskerar att dödas eller skadas i korseld, utan UNICEF varnar även för att mer än en halv miljon människor kan komma att sakna rent vatten att dricka.

Vi får också rapporter från våra partnerorganisationer i Syrien om att ett stort antal flyr österut från Mosul till Syrien. ReliefAid  och Hand in Hand for Syria, levererar ShelterBox tält och varma kläder till flyktingläger i Syrien där nu några mottagare även kommer från Mosul.

mosu_syra_3

Några av barnen som nu har fått vantar, halsdukar och mössor

ReliefAid verkställande direktör Mike Seawright säger: ”Vi har nyligen avslutat vår ShelterBox distribution i Syriens nordöstra Hasake Governorate som gränsar till Irak. I ett av flyktinglägren var 80% av familjerna från Mosul eller omgivande områden. ”

mos_syr_2

Våra anpassade materielpaket delas ut av Relief Aid

Detta är en ständigt föränderlig situation, men ReliefAid rapport tyder på att tusentals familjer från Mosul har korsat gränsen till Syrien. Det är svårt att både bedöma och förstå de krafter som påverkar de mänskliga strömmar som tvingar familjer från att söka sig från en svår situation till en annan till synes lika svår och utsatt belägenhet.

Nu medför även den militära offensiven i Raqqa inne i Syrien fler osäkerheter. Offensiven mot ISIS i Raqqa tvingar fler civila på flykt i Hasake Governorate. Rapporter beskriver hur allt fler utsatta familjer anländer till läger i norra Syrien. Dessa siffror förväntas öka i takt med att de militära insatserna ökar. Kombinerat med offensiven i Mosul förväntas stora behov av humanitärt stöd i området.

Alla våra partners i Syrien och Irak – ReliefAid,  Hand i Hand for Syria, ACTED  och People in Need  – arbetar i områden som är mycket farliga. Säkerhetsfrågor, taktfullhet och låg profil är framgångsfaktorer för dem för att lyckas i deras fantastiska arbete.

mos_syr_4

Distribution i samarbete med ACTED i svåra och farliga miljöer

Vid sidan av det pågående arbetet i Syrien, har ShelterBox förberett sig för Mosuloffensiven. Tillsammans med ACTED har flera hushåll i norra Irak fått tak över huvudet med vår hjälp. Dels tack vare anpassade materielpaket och dels med ShelterBox familjetält. Vi har också förhandslagrat materiel som gör det möjligt att snabbt bistå familjer på flykt från striderna. Av detta är 1000 paket på väg till mottagande hushåll till provinserna i Ninewa och Erbil.

ShelterBox Response Team volontären Rachel Harvey berättar efter sin insats i Irak.  ”Närheten av striderna är verkligen slående. Ena minuten dricker du kaffe på ett hotell, en och en halv timme senare åker du bil genom en utplånad by på väg att leverera hjälp till människor som fördrivits av en konflikt vars strider du hör utkämpas i horisonten. Avståndet mellan fred med relativt välstånd och krigets förödelse, är skrämmande kort. ”

Belägringen i Aleppo City har bland annat medfört att ReliefAid tvingades ta det svåra beslutet att flytta det planerade vinteranpassade stödet till landsbygden Idlib. Fortsatta attacker mot civila, extrema medicinska brister, alldeles för liten tillgång till humanitärt bistånd och allvarlig brist på mat, gör att den redan svåra livssituationen försämras.

Aleppo, Mosul och Raqqa. I dessa områden gör ShelterBox och dess internationella partner så gott man kan för att hjälpa familjer på flykt från krig. Men denna region kommer snart att vara i klorna på en isig vinter, med stormar och temperaturer under nollpunkten vilket är ett stort och illavarslande hot mot familjer som är instängda i förstörda städer eller som flyr över öknen eller upp i bergen.