Vänligen ge en gåva nu

Nyhetsarkiv

Nyheter

Var tredje minut får en människa vår hjälp !

december 13, 2017

Vår årsprognos pekar mot att vi tillsammans under 2017 kommer att kunna bistå ca 32 000 hushåll vilket är ca 160 000…

Årets Julgåva – Så här enkelt kan du rädda liv, lindra lidandet och GÖRA SKILLNAD

oktober 31, 2017

Vårt upprop: Så här enkelt kan du rädda liv, lindra lidandet och GÖRA SKILLNAD – Ladda ner uppropet  Årets Julgåva…

Vår SRT-medlem Björns ord från Bangladesh samt info om genomförda och pågående insatser

oktober 10, 2017

Vår ShelterBox Respons Team volontär Björn är på insatsresa till Bangladesh. Han befinner sig just nu i Rangpur som ligger Norra …

Svenska Nyheter

En Nordisk utbildning för ShelterBox volontärer har nu etablerats

september 21, 2016

Stellan, Rotarian från Lomma-Bjärred RK sammanfattade helgens intryck med orden: ”Seminariet gav mig på ett påtagligt och pedagogisk sätt värdefull…

Hultsfredsdagen en lyckad satsning

juli 4, 2016

Hultsfredsdagen i maj brukar firas med torgmarknad, uppvisningar, ponnyridning, talangjakt och annat roligt för barn och vuxna. Många föreningar tar…

ShelterBox fick plats då Åhus familjer ”gick för vatten”

juni 15, 2016

Söndagen den 29 maj (Mors Dag) genomförde Åhus RK tillsammans med Kristianstad-Åhus RK sin stora familjedag på temat ”Vi går…

Beredda för Irma, På plats i Nepal och Huston, på väg till nya områden och pågående insatser

september 7, 2017

Vi har högsta beredskap för orkanen Irma, med bl.a 2000 ShelterKits i vårt lager på Panama samt ett ShetlerBox Response Team i vänteläge med välutbildade volontärer i närbelägna USA.

De senaste två veckorna har vi alla sett bilder och hör berättelser om förödande översvämningar över hela världen. Över 1,7 miljoner människor har påverkats i Nepal och över 8 miljoner i Bangladesh där en tredjedel av landet översvämmas. Stora områden i Indien och Myanmar påverkas också. Att Huston USA drabbats har väl inte undgått någon av er som läser detta!

CROSBY, TX - SEPTEMBER 3, 2017 - ShelterBox set up privacy tents in the American Legion Post 658 as they respond to the aftermath of Hurricane Harvey. Tamara Richards, 32 weeks pregnant, talks with ShelterBox Operations Team Lead Andrew Clark after moving into her "new house." (Photo by Erich Schlegel for ShelterBox)

Tamara Richards, 32 weeks pregnant, talks with ShelterBox Operations Team Lead Andrew Clark after moving into her “new house.” (Photo by Erich Schlegel for ShelterBox)

Ja – vår hjälp kan faktiskt nog även efterfrågas och komma till nytta i ett I-land som USA. Vi denna länk kan ni läsa mer om hur vi hjälper till där: https://www.shelterboxusa.org/harvey/

Vi har sedan en tid ett insatsteam på plats i Nepal och ett annat team kommer att landa i Bangladesh före fredag. Vi arbetar för närvarande hårt med lokala myndigheter och Rotarianer i båda länderna för att förstå hur vi kan hjälpa till på bästa sätt och kunna planera all nödvändig logistik m m.

När det gäller Irma, som är en s.k kategori fem orkan (högsta möjliga nivå) vilken för med sig vindhastigheter på ca 300km/t, så beskriver vi läget kortfattat med följande punkter:

  • Barbuda och Leeward-öarna har redan drabbats. Puerto Rico, Dominikanska republiken, Haiti, Kuba och Florida ligger alla i den potentiella vägen för denna extrema orkan. Förutom att dessa områden har många samhällen som är särskilt utsatta och sårbara, har många av dessa länder också semestermål med ett stort antal turister från hela världen.
  • ShelterBox har arbetat många gånger på Haiti, inklusive jordbävningen 2010 och orkanen Matthew oktober 2016. Vi har goda och etablerade kontakter med flera partners och Rotary på ön som är redo och finns där för att hjälpa oss att hjälpa.
  • Vi har tidigare även gjort insats på Kuba efter orkanen som drabbade landet år 2008. Liksom för Haiti har vi fortfarande kvar kontakter med tillförlitliga personer och lokala organisationer som finns där om myndigheterna ser att vår hjälp blir både behövd och önskvärd.
  • Vi kommer att agera praktiskt så snart vi kan, men måste vänta på att orkanen passerar och få kontakt med lokala myndigheter och kontakter på marken för att förstå om och hur vi på bästa sätt kan hjälpa de utsatta.

För övrigt fortsätter våra insatser i: Syrien, Irak, Kamerun, Niger, Colombia och Somaliland