Vänligen ge en gåva nu

Senaste nytt

Bästa Rotarianer och Alla Supportrar

januari 26, 2018

Nedan är en bild på första i vårt informationsbrev som kan laddas ner här eftersom texten kan vara svår att…

Många uppoffringar i Syrien

januari 26, 2018

Nedan är en bild på sidan två i vårt informationsbrev som kan laddas ner här eftersom texten kan vara svår…

Kategori 5 orkaner

januari 26, 2018

Nedan är en bild på sidan tre i vårt informationsbrev som kan laddas ner här eftersom texten kan vara svår…

Vad levererar vi – Boxen , ShelterKits, NFI’s ?

Sammanfattning

Vi frågar oss själva som ShelterBox: Vad behöver en familj som har förlorat allt för att kunna överleva?

I huvudsak levererar vi alltid en boende/skyddslösning tillsammans med ett s.k. ”NFI-paket”.

  • En Box innehåller både skyddat boende och ”NFI’s” (Non Food Item). Boendet i form av ett tält och exempel på övrig materiel framgår av bilden nedan.
  • Ett Shelterkit innehåller verktyg och materiel som möjliggör för mottagarna att reparera och förbättra sitt mer eller mindre befintliga skydd. Ofta skickar vi också med ett ”NFI-paket” som består av en liten väska eller en minibox vilken packas med materiel som mottagna bedöms ha stor nytta av. Exempelvis solcells lampor, filtar, vattenrening, myggnät etc.

boxinnehall_prisershelterkit_pris

Beskrivning av Boxens innehåll med tält och NFI’s:

Därefter fyller vi en box med de mest nödvändiga föremålen. Innehållet i boxarna har under det senaste decenniet förändrats efter hand som vår kunskap har växt tack vare dragna erfarenheter. Vi lagerhåller nu ett brett utbud av utrustning så att vi kan anpassa innehållet efter katastrofens utseende och lokala förhållanden. Vi arbetar efter de behovsrapporter som kommer in från fältet vilket gör att vi kan skicka den specifika utrustning som begärs och är mest nödvändig. Därför varierar innehållet i levererade Boxar men för att kunna upprätthålla hög insatsberedskap packar vi ”standardboxar” som förhandslagras i olika världsdelar. Vi packar alltid boxen som är 84*60*57 cm stor full med materiel till en totalvikt på ca 55 kg. Ett exempel på innehållet i en ”standarbox” är:

Tak över huvudet och komfort
Hjärtat i varje ShelterBox utgörs av vårt eget specialutvecklade tält för en storfamilj. Tältet produceras åt oss av en av världens ledande tälttillverkare. Det har designats så att det tål extrema temperaturer, intensivt UV-ljus, höga vindstyrkor, och kraftig nederbörd. Våra tält har utrymmen (ca 16 m2 och högt till tak) som familjer kan avdela på ett sätt som passar dem bäst. Våra tält blir mer än ett simpelt skydd; de blir hem.

Tent

Ett nödboende blir ett hem för familjer när de kan uppleva en grad av komfort. Förutom att tälten har bra myggnät i ventilation och dörrar så packas även exempelvis myggnät i boxarna som går till utsatta familjer i länder med mycket mygg för att skydda dem både från bett och påföljande sjukdomar.

Hopp
Barn som drabbats av katastrofer utsätts för höga nivåer av psykisk påfrestning. Deras världar vänds upp och ner och deras dag-till-dag liv förändrats oåterkalleligt. Våra boxar innehåller små presenter till barn som bidrar till att skapa en känsla av normalitet. För barn som har förlorat alla sina ägodelar blir dessa enkla föremål skatter.

KidsPack

Vatten
Katastrofer kan lämna tusentals människor utan tillgång till rent vatten. Därför är våra bärbara vattenfilter viktiga. Vår valda produkt är ett kompakt och lätt filter som dödar bakterier och parasiter med en reningsanläggning som innehåller miljoner små rensande porer. Våra filter har kapacitet att rena tillräckligt med vatten för att normalfamilj på fem individer skall kunna klara sig i minst en månad. I boxarna packas också bärbara vattendunkar.

Thirst aid

Värme
Vi tillhandahåller fleece filtar och isolerande golvmattor, enkla ShelterBox lösningar som kan göra stor skillnad för familjer som lever i kalla vintriga klimat. Till de kallaste klimaten skickar vi även med mössor, tröjor, vantar och isolering i form av termiska foder som får plats mellan inner- och yttertältet. Blankets

Stabilitet

Förmåga till återuppbyggnad är grundläggande för en familjs överlevnad. Våra boxar innehåller många artiklar som en familj behöver för att ta de första stegen på vägen till att bygga upp sina hem igen.

Solljus förlänger arbets- och skoldagen samt höjer även säkerheten. Efter fem timmar i ljus kan våra lampor lysa i många timmar: luminAid packshot

Köksutrustningen innehåller:

Shelter Box Contents

Verktygspåsen kan innehålla; hammare, såg, hacka, tänger och avbitare.

toolkit

Värdighet
Vi tror inte att det finns några genvägar för verksamhet som skall rädda liv. Därför lägger vi ner stor omsorg på utrustningen inklusive kastruller, stekpannor, köksredskap, skålar och muggar, för att säkerställa att den är robust nog att ge ett bestående värde. Alla föremål är slitstarka, praktiska och helt nya. Även själva lådan kan användas till en mängd olika ändamål, allt från vattenbehållare till ett skötbord åt en nyfött barn.

Box 

Anpassning
Vi bearbetar de behovsrapporter som skickas in till oss från fältet och vi har förmåga att även skicka fristående utrustning om det begärs av våra insatslag