Vänligen ge en gåva nu

Nyhetsarkiv

Nyheter

Var tredje minut får en människa vår hjälp !

december 13, 2017

Vår årsprognos pekar mot att vi tillsammans under 2017 kommer att kunna bistå ca 32 000 hushåll vilket är ca 160 000…

Årets Julgåva – Så här enkelt kan du rädda liv, lindra lidandet och GÖRA SKILLNAD

oktober 31, 2017

Vårt upprop: Så här enkelt kan du rädda liv, lindra lidandet och GÖRA SKILLNAD – Ladda ner uppropet  Årets Julgåva…

Vår SRT-medlem Björns ord från Bangladesh samt info om genomförda och pågående insatser

oktober 10, 2017

Vår ShelterBox Respons Team volontär Björn är på insatsresa till Bangladesh. Han befinner sig just nu i Rangpur som ligger Norra …

Svenska Nyheter

En Nordisk utbildning för ShelterBox volontärer har nu etablerats

september 21, 2016

Stellan, Rotarian från Lomma-Bjärred RK sammanfattade helgens intryck med orden: ”Seminariet gav mig på ett påtagligt och pedagogisk sätt värdefull…

Hultsfredsdagen en lyckad satsning

juli 4, 2016

Hultsfredsdagen i maj brukar firas med torgmarknad, uppvisningar, ponnyridning, talangjakt och annat roligt för barn och vuxna. Många föreningar tar…

ShelterBox fick plats då Åhus familjer ”gick för vatten”

juni 15, 2016

Söndagen den 29 maj (Mors Dag) genomförde Åhus RK tillsammans med Kristianstad-Åhus RK sin stora familjedag på temat ”Vi går…

Många katastrofer skapar stora behov – ShelterBox är på många platser och behöver mer stöd för att kunna göra mer

september 20, 2017

Angående den nya jordbävningen i Mexiko så samverkar vi redan med lokala myndigheter, Rotary och andra humanitära organisationer för att förstå vad behoven är. Samtidigt fortsätter våra operativa enheter att bedriva insatsverksamheter för att hjälpa så många som möjligt vid de extrema katastrofer som just nu drabbar många människor över hela världen.

ShelterBoxes in CaribbeanPå bilden syns Past president Ryan Geluk från Rotary Club of Road Town i hårt arbete när ShelterBoxarna anlände till Brittiska Jungfruöarna.

Följ senaste nytt på: https://www.facebook.com/ShelterBox  och https://twitter.com/ShelterBox

För närvarande bedriver vi verksamhet i: Syrien, Irak, Kamerun, Niger, Colombia, Somaliland, Nepal, Bangladesh och Karibien (orkanerna Irma/Maria)

Kariben (Orkanen Irma)

Orkanen Irma slog till mot de nordöstra Karibiska öarna tidig morgon den 6 september. Områden som påverkades var: Antigua och Barbuda, Anguilla, Bahamas, Brittiska Jungfruöarna, Kuba, St Barthélemy, St Martin, Jungfruöarna, Puerto Rico, Dominikanska republiken, Haiti, USA Jungfruöarna och Turks och Caicos. Ca Två miljoner människor utsattes för extrema vindar. Bostäder och infrastruktur på Jungfruöarna, St Martin, Jungfruöarna och Turks och Caicos har drabbats hårt. 70% -90% av infrastrukturen har förstörts på Anguila och Barbuda. 1600 människor från Barbuda evakuerades till Antigua. Ca 34.000 människor har blivit av med sina hem i Dominikanska republiken och på Haiti.

Antigua och St Kitts och Nevis: Våra team håller på att distribuera ShelterKits till utsatta familjer i nära samarbete med rotarianer från District 7030 på Antigua.

Brittiska Jungfruöarna: Vårt team söker för närvarande skydd på Antigua  i avvaktan på att maria skall passera. ShelterBoxar har anlänt till Tortola för leverans till de mest behövande (Transporten tillhandahållen av Virgin Atlantic). Teamet har kontakt med Rotary District 7020 katastrofkommitté och kommer att arbeta tillsammans med lokala rotarianer.

Dominikanska republiken: Vi har identifierat ett glapp i övriga organisationers nödhjälp och har tecknat ett samverkansavtal med Habitat for Humanity för att kunna leverera 500 ShelterKits från vårt lager på Panama. Vårt team som skall organisera detta och genomföra utbildningen, beräknas anlända nästa vecka (väderberoende). De har kontakt med Rotary District 4060 som hjälper dem vid ankomsten.

Barbados: Vårt team är på plats och samverkar med övriga hjälporganisationer som: DHL Disaster Response Team, the UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, and the Caribbean Disaster Emergency Management Agency). Situationen på Barbados skapar en mycket komplex logistikutmaning.

Bangladesh

Regnsäsongen i Bangladesh är det värsta att som drabbat landet på 4 årtionden och 1/3 av landet är översvämmat. 31 distrikt i norra och centrala regionerna i landet har påverkats. Över 6 miljoner människor har behov av humanitärt stöd i Bangladesh.

Förutom att tusentals människor är på flykt på grund av extrema översvämningar, måste Bangladesh också hantera tillströmningen av Rohingya-flyktingar vid den sydöstra gränsen.

Så det finns enorma utmaningar i Bangladesh just nu. Som en hjälporganisation med begränsade resurser arbetar vi hårt för med att klara ut var vårt stöd kan göra mest nytta. Våra två team på plats i Bangladesh arbetar med Rotarykontakter, myndigheter och andra hjälporganisationer för att om möjligt kunna hjälpa utsatta familjerna som förlorat vid översvämningen och de hårt utsatta Rohingyas som flytt från Myanmar (Burma).

Teamen jobbar nära Rotarians från Distrikt 3281, som bistår med ovärderligt stöd i detta arbete.

BangladeshPå bilden från vänster: Rotarian Farooque Ahmed, ShelterBox Response Volunteer Rahul Mitra, Rotarian Zainul Abedin, Rotarian Sraboni Sarkar, ShelterBox Team Lead Ayeasia Macintyre, Rotarian Shahana Alam.

Nepal

Monsun säsongen har varit den värsta på 15 år i södra regionerna i Nepal. Den fulla omfattningen av skadorna är okänd eftersom många platser har gjorts otillgängliga av översvämningarna. Beräkningar anger att ca 1,7 miljoner människor har påverkats. ShelterBox har stor erfarenheter från tidigare insatser i Nepal 2008, 2014 och den extrema jordbävningen 2015.

Vårt insatsteam på plats arbetar nära Rotary och Rotaract från District 3292 och andra partners. Vårt fokus ligger för närvarande på området Bardiya, där stort behov av vår typ av hjälp identifierats eftersom det finns relativt få andra hjälporganisationer på plats där.

ShelterBox är också aktiva i Somaliland där människor drabbats hårt av torka och sjukdomar. Vidare pågår vår verksamhet i Chad, Kamerun och Niger som drabbas av konflikter. Dessutom fortsätter våra långsiktiga projekt som hjälper fördrivna familjer med oförminskad styrka i Syrien och Irak.